Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Οι κινήσεις του Δήμου για νερό, καθαριότητα, ασφάλεια πολιτών

Οι κινήσεις του Δήμου για νερό, καθαριότητα, ασφάλεια πολιτώνΟι κινήσεις του Δήμου για νερό, καθαριότητα, ασφάλεια πολιτών

 
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού είναι η έλλειψη νερού που αντιμετωπίζει το νησί. Το θέμα έχει πάρει κατά καιρούς διαστάσεις με την αγωνία να μεγαλώνει την στιγμή που η τουριστική σεζόν κορυφώνεται.
 
Το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις που έγιναν φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς και το ενδεχόμενο να μείνει το νησί από νερό απομακρύνεται. Δύο ακόμα σημεία φωτιά, η καθαριότητα και η ασφάλεια των πολιτών προβληματίζουν για μία ακόμα φορά εν μέσω θέρους.
 
Η MYKONOS news στο φύλλο 1ης Αυγούστου που κυκλοφορεί, ζήτησε από την Δημαρχεύουσα κα Γρυπάρη, απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς που αφορούν το νησί, τους κατοίκους και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του. Διαβάστε τι απάντησε:
 
«Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Μυκόνου είναι ένας Δήμος ιδιαίτερος, με τον Τουρισμό να αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας. Φέτος, η σημαντική αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης στη Μύκονό μας, έχει ως αποτέλεσμα κι εμείς ως Δήμος να έχουμε προβεί στις κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις κι ενέργειες ώστε όλα τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο και στο μέτρο του δυνατού και από τη θέση ευθύνης που βρίσκομαι. Πιο αναλυτικά: 
 
1. Νερό – Αντιμετώπιση Λειψυδρίας
Όπως όλοι γνωρίζουμε ζούμε σε ένα άνυδρο νησί με τα υδάτινα αποθέματα ιδιαίτερα φέτος να λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Παρόλα αυτά όμως η συνεχής προσπάθεια του Δήμου και η δική μου για το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί έχουν ως ακολούθως :
Μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου εισηγούμεθα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το νερό. Κάποιοι αρμόδιοι φορείς λοιπόν, θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς και το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό. ‘Όλοι γνωρίζετε ότι η αγωνία μου για τη λειψυδρία ξεκίνησε από το  Δεκέμβρη του 2013, όταν πολλοί με χαρακτήρισαν υπερβολική. Αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, κάλεσα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη λειψυδρία παρόντων και του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ κ. Κουσαθανά Παναγιώτη αλλά και του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜ. Μετά λοιπόν από έγγραφα και μελέτες της ΔΕΥΑΜ για το φλέγον αυτό ζήτημα, άρχισα αγώνα δρόμου προς τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίο, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ζωίδη, την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου, τον  Αναπ. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, με αποκορύφωμα το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως άλλωστε ενημερωνόσαστε από τα Δελτία Τύπου του Δήμου Μυκόνου.
 
Παράλληλα, με κάλεσαν σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ζωίδη, όπου και κάλεσα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Κουκά Κωνστατίνο μαζί μου,  παρόντος και του Τεχνικού Διευθυντού της ΔΕΥΑΜ  κου Κώστα Κουνάνη, ο οποίος έκανε μελέτες και ήταν πάντα δίπλα μου στα τεχνικά θέματα. 
 
Καταφέραμε λοιπόν και με τη μεσολάβηση του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών, να μπουν στον κωδικό ΣΑΕΠ  το ποσό του ενός εκατομμυρίου τρακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.300.000,00) για μονάδες αφαλάτωσης που θα τοποθετηθούν στα παλιά Σφαγεία, έργο που θα έχουμε στο νησί μας και τα επόμενα χρόνια. Αν και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, οι μονάδες αυτές θα έχουν τοποθετηθεί περίπου στις αρχές Οκτωβρίου. 
 
Επίσης μας εξασφάλισαν χρήματα για τη επισκευή αναβάθμιση της παλαιάς αφαλάτωσης (κωδικός ΣΑΜΠ 067 ποσό 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ), βάση μελέτης της ΔΕΥΑΜ , αλλά και την επισκευή της καινούργιας, διαδικασίες ναι μεν χρονοβόρες, αλλά έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Η επισκευή της καινούριας αφαλάτωσης (140.000 ευρώ) η οποία και γίνεται άμεσα. Συνδέουμε το νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος της Άνω Μεράς στον αγωγό της Χώρας, το οποίο γίνεται και με αντίθετη προώθηση στην Άνω Μερά σε περίπτωση έλλειψης. 
 
Στην συνέχεια (02 Μαΐου 2014) ενημερώνω με έγγραφό μου το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού.  Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι διαδικασίες καθυστερούσαν για αυτό επανυποβάλω την 11η του Ιουλίου 2014  και χωρίς τίποτα να δημοσιευτεί, ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπούρα Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, για την επίσπευση των διαδικασιών για ενοικίαση δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης παραγωγής νερού 2000 κυβικών ημερησίως, για την άμεση εγκατάστασή τους. Όπως άλλωστε δήλωσα στην επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, «Πλέον, τα υδάτινα αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά και με λυπεί ιδιαίτερα  το γεγονός ότι ένα νησί σαν τη Μύκονο απειλείται, εντός λίγων ημερών, να μείνει χωρίς νερό».
 
Την ίδια μέρα δίνει εντολή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δοθεί άμεσα λύση αλλά κι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα Υπουργοί και φορείς, κι έτσι θα εγκατασταθούν στο νησί μας οι δύο μονάδες αφαλάτωσης χωρίς να χρειαστεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην απόφαση του Υπουργού  Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κατεπείγουσα έγκριση τοποθέτησης 2 αφαλατώσεων των 2000 κυβικών παραγωγής νερού. 
 
Ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους όλους όσους βοήθησαν στο ζήτημα της λειψυδρίας και την αντιμετώπισή του και ιδιαίτερα τον κ. Πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή Μυκονιατών και επισκεπτών του νησιού μας στην λογική κατανάλωση με σκοπό την εξοικονόμηση του νερού ¨.  
 
2. Στον τομέα της Καθαριότητας – Ανακύκλωσης
Η καθαριότητα του νησιού είναι εμφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι στο καλύτερό της σημείο. Γι αυτό το λόγο, προσπαθούμε  καθημερινά-μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αλέκο Κουκά  αλλά κι άλλους εθελοντές, τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε -για τα καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε, η προσθήκη ακόμα 17 εργατών καθαριότητας,  θα βοηθήσει στον τομέα της καθαριότητας ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, οι παλαιοί κάδοι απορριμμάτων έχουν επί το πλείστον αντικατασταθεί με καινούργιους πιο λειτουργικούς. Ομοίως, η Ανακύκλωση πλέον έχει ξεκινήσει δυναμικά και οι κάδοι ανακύκλωσης επίσης αντικαθίστανται με καινούργιους, και με ‘καμπάνες’ γυαλιού. 
 
3. Ασφάλεια των Πολιτών 
Στον τομέα της Ασφάλειας, τόσο των πολιτών αλλά και των επισκεπτών στο νησί μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τοποθετήθηκε μία μπάρα ασφαλείας  στην κύρια είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Πόλης (περιοχή Φάμπρικα)  κι έτσι μετριάζεται η αλόγιστη και παράνομη στάθμευση διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση προς κι εκτός πόλης. 
Παράλληλα, με προσωπικές κινήσεις μου και με έγγραφό μου με αριθμό πρωτοκόλλου 6400/15-07-2014 εκτός από την φύλαξη της πόλης με δύο αστυνομικούς καθημερινά,  διασφαλίστηκαν και πεζές περιπολίες αστυνόμων στη Μύκονο, κάνοντας πολίτες αλλά και τουρίστες να νιώθουν ασφαλέστεροι. 
 
Επίσης, με προσωπικές κινήσεις και αιτήματα μου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και τον  Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατάφερα την εξασφάλιση ακόμα 3 πυροσβεστών, αλλά κι ενός μεγάλου Πυροσβεστικού -  Διασωστικού οχήματος που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον δυναμικό.
 
Τέλος, με διαρκή επαφή και πρωτοβουλίες Δήμου με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Λιμενικού, καταφέραμε να περιορίσουμε την αλόγιστη εισροή αθίγγανων στο νησί. 
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα MYKONOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου